Een kijkje achter de schermen: Het vervloekte huis.

Mijn liefde voor de Canadese setting heeft een oorsprong. Als kind was ik verzot op alles dat in mysterie en avontuur gehuld was. Vooral de Twin Peaks serie van David Lynch sprak me erg aan. Maar ook was ik fan van de Twilight Zone serie, X-files, Indiana Jones en een Lost freak. Al deze elementen komen terug in de setting, sfeer van mijn boeken. Zoals Istreria in Teken van Drie, een blauwprint is van Lost, zo heeft Rocky Roads het grimmige karakter van Twin Peaks.

Ik zocht naar een omgeving die meteen ijskoud aandoet, waarbij de mensen die er wonen net zo harteloos zijn als de naam Rocky aandoet. Het was een knipoog, maar ik moest nog iets doen. Ik moest een reden geven voor het vreemde gedrag. Het gedrag dat je als buitenstaander de stuipen op het lijf jaagt.

5693153816_72a0e01a92_o

Troosteloos, zo moest Rocky Roads aanvoelen.

Nu de setting stond, moest ik zorgen dan mijn karakters echt tot leven kwamen. Ik had een ijzersterk karakter nodig. Bang dat ik anders het boek niet door een enkeling kon laten dragen. Was ik in Doodstil nog redelijk veilig met verschillende karakters, in Het vervloekte huis gunde ik me deze vrijheid niet. Als je schrijft met één karakter, is er vaak het probleem van vervlakking.

Daarom was Mikayla anders. Ze moest door het boek heen groeien. Hoe doe je dat? Ze begon niet sterk. Ze begon juist heel erg zwak. Om haar te bevestigen had ik meer karakters nodig. Dat werden Valerie, Jason en vooral de hond: Gollum, de husky die een sleutelrol kreeg in het boek. Door de hond kon ik Mikayla laten bewegen in haar gedachten terwijl ze hem uitliet. Door Valerie kon ik haar twijfels weergeven en door Jason haar verleden.

WEBS ORANJE JOPG

Het glas representeert dat Mikayla een leugen leefde. Het breekt steeds verder door.

 

Ze komt in aanraking met Rocky Roads en Mikayla heeft een groot probleem. Ze stelt veel vragen. Iedereen blijkt iets te verbergen en niemand zit eigenlijk op Mikayla te wachten. Het onwelkome karakter in Rocky Roads kenmerkt zich door de karkaters die steeds meer hun dubbele gezicht laten zien. Het blijk niet voor niets. Er is iets vreemds aan de hand met Rocky Roads, iets dat niemand echt durft te benoemen. Niet alleen moet ze zich handhaven in haar huis waar het volgens Jason spookt, ook heeft ze te maken met afkeer van de gemeenschap, op drie karakters na.

AAAA j

Een belangrijke rol voor een hond. Deze gaf Mikayla stabiliteit en staat voor zekerheid.

 

Er zitten easter eggs in het verhaal, zoals Gollum. Verwijzing naar Tolkiens Lord of the Rings, waarmee het verhaal ook begint:

          Tolkien

“De duisternis gaat voorbij. Er zal een nieuwe dag aanbreken. En als de zon schijnt, zal hij helderder schijnen dan ooit.”

Later zal blijken waarom deze aanwijzing van belang is. Voor mij was het ook een manier om stiekem mijn liefde voor fantasy vorm te geven maar het had daarnaast ook een functionele bedoeling. Gollum kreeg een sleutelrol, en werd een aanwijzing naar de waarheid. De achterliggende gedachten was dat ze deze alleen kon bereiken door tot het uiterste te gaan, en daardoor alles te verliezen. Zelfs als dat betekende dat Mikayla haar stabiliteit en zekerheid op moest geven.

3261190647_05e748b932_o

“Geen willekeurige scene’s.”

 

Deze waarheid is eigenlijk weer een easer egg, een verwijzing naar ‘You can’t handle the truth,’ Jack Nickolson uit de klassieker A few good men. Mikayla stort letterlijk in en moet vechten om het gevondene te boven te komen. Hiervoor heeft ze een transformatie nodig die in een van de latere scènes wordt weergegeven in een zenuwslopende setting, waar deze waarheid is gevonden.

SCARY

De dichte lijn tussen werkelijkheid en illusie.

Haar transformatie zorgt voor een kritiek punt. Ze vormt nu een bedreiging voor de gevestigde orde van Rocky Roads. Het is niet voor niets dat de slothoofdstuk een dubbele betekenis heeft. Misschien staat Rocky Roads niet zover van ons af dan we zelf toe willen…

Verwacht: 9 juni 2016