Interview Beauty & Books

BeautycoverDit moest het worden, de cover van Virtual Beauty, waarin het interview stond met de meest ongemakkelijke vragen. Natuurlijk kregen ze de antwoorden… Lees het hieronder, of lees verder op: Beauty & Books.

 

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Nee, in het begin was dat wel zo. Waardoor het schrijven te krampachtig werd. Door beperkingen kan ik niet vrij werken. Nu laat ik het los. Er is geen doelgroep want ik wil schrijven voor iedereen.

 

Waar kwam de inspiratie voor het boek Het teken van drie vandaan en hoe reageerden de lezers op dit boek?

Whoops, eigenlijk heb ik dat al een beetje verraden! De inspiratie komt van de dissociatie opgelopen door trauma uit mijn jeugd. Nu kan ik het handig inzetten en gebruiken in plaats dat het mij gebruikt. De werelden in het boek zijn werelden van ontsnapping. Ze hebben weinig regels, want de tijd loopt niet gelijk, maar door elkaar heen. Zo worden de hoofdpersonen geconfronteerd met oneindige mogelijkheden, werelden, en een overvloed aan vreemde wezens. De lezers reageerden dat ze meer wilden lezen, en vroegen mij al snel wanneer er een vervolg kwam. De werelden worden voor hun dus ook echt, en ik kan je zeggen: ze zijn inderdaad schitterend!

 

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?

Haha, heb je weer eventjes?  Doodstil mijn  thrillerdebuut is onlangs verschenen. Eigenlijk weet ik niet of dit genre als zodanig bestaat het is een psychologisch erotische thriller roman! Dan komt er een nieuw vervolg op het teken van drie. Onder een andere titel weliswaar: Evian Willow. Dan komt er een nieuwe thriller uit in 2016.

 

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Als ik eerlijk mag zijn? Ja, doe het niet of doe het goed! Als ik achteraf had kunnen kiezen dan zou ik journalistiek gaan studeren. Echter had ik nooit veel keus. Wel het geluk dat ik gedwongen werd te schrijven omdat ik moest zwijgen. Mijn pen werd mijn stem, uit noodzaak. Natuurlijk gun ik het niemand om op deze manier schrijver te worden.

 

Je bent ook illustrator. Wat doe je het liefst schrijven of illustreren?

Twee jaar geleden had ik zeker niet kunnen kiezen. Nu wel! Ik schilder en illustreer het liefst, maar dat zie ik als hobby. Schrijven is iets dat ik beroepsmatig doe. Dat komt omdat ik teveel dingen te vertellen heb, al die dingen kan ik onmogelijk schilderen.

 

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Au, een zwakke plek! Het was vreselijk moeilijk, en wij leefden vlak op de armoedegrens alleen maar omdat ik deze beslissing nam. Haha, ik heb zelfs wel eens een paardenbloemsalade gemaakt omdat er geen geld was voor groente, zo erg is het dus geweest. Er waren veel momenten van financiële hopeloosheid, maar opgeven was nooit een optie. Langzamerhand veranderde er iets, ik merk duidelijk dat mensen veel meer waardering hebben gekregen voor fantasy, en dat het genre langzamerhand een volwaardig bestaansrecht heeft. Langzamerhand draaien de rollen zich om: ik word opgemerkt en geprezen om het harde werk. Eindelijk! Ook al is het nog steeds afwachten hoe het volgende boek doet. In ieder geval kan ik er ondertussen groente van kopen.

 

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Qua jeugdauteurs: Roald Dahl. Volwassenen:Steven King, Ernest Hemmingway en mijn nummer één is George Orwell,maar ik lees vooral veel non-fictie.

 

Favoriete eten?

Bonbons, chocoladepepermuntsticks, eigenlijk chocolade in alle vormen en maten: chocolade taart, chocolade gebak, chocolade ijskoekjes, ben ik nog iets vergeten?

 

Favoriete boek?

Jeugdboek? Absoluut Mathilda! Want- dat meisje, dat ben ik.

 

Waar haal je inspiratie vandaan voor je boeken?

Heel verschillend. Als voorbeeld neem ik even het doodstil. Op een dag, lang geleden, ergerde ik mij eraan dat ik geen geld verdiende als kunstenaar. Ik voelde mij mislukt, ongeliefd, ronduit slecht. Door mijn jeugd leerde ik negativiteit om te zetten naar positiviteit. Dus schreef ik een script. In dat script beschrijf ik eigenlijk hoe ik mij op dat moment voelde. Veel kwaadheid, en dat kon ik weer gebruiken als het een thriller zou worden: een mislukte kunstenaar, die zo gefrustreerd raakt… daar moet wel ellende van komen. De science fiction die ik wil gaan schrijven kwam uit een droom die ik ooit had. Levensecht! En ik wist meteen dat het een geniaal concept was. Maar inspiratie kan ook van anderen komen. Eigenlijk ligt het altijd op straat en moet je er een oog voor hebben! Dat laatste is het belangrijkste: leren zien!

 

Wat zijn je hobby’s?

Films kijken en schilderen. Als ik later oud ben en tijd heb, wil ik gaan tuinieren, taarten bakken en bonbons maken.

 

Wat doe je over 5 jaar ?

Haha, mijn gouden griffels afstoffen! Nee, ik heb echt geen idee, want ik leef veel meer bij de dag. Dat komt een beetje voort uit het overlevingsmechanisme door iets dat ik in april 2014 meemaakte. Toen mijn man tot twee keer op het randje van de dood balanceerde.

 

Heb je een relatie(kinderen)?

Ja, ik ben getrouwd en heb drie geweldige meiden.

 

Ben je (bij)gelovig?

Eigenlijk geloof ik veel, heel veel. Dat komt voort uit een filosofie: als je iets uitsluit zal het er nooit voor je zijn. Als kind geloofde ik in een betere toekomst: en kijk nu eens! Nu als volwassene geloof ik in oneindige mogelijkheden. Daardoor sluit ik niets uit.

 

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Schrijf voorbij je comfortzone! Schrijf zoals je praat, dus vloek, en wees oprecht. Maak je nooit druk om recensies, en trek je niets aan van de literaire wereld: veel is een facade. Er is geen baan met een groter contrast: zo word je uitgenodigd voor een brunch met H.M. de koningin (wat mij gebeurde), en zo zit je onder de armoedegrens en ben je op zoek naar paardenbloemblaadjes voor je salade. Maar wees vooral jezelf, en geloof! Geloof dat alles kan!

 

Met dank aan Beauty & Books