Blog: waarom ik stop als jeugdauteur

Waarom ik stop

Eigenlijk liep ik er al een tijdje mee. Een twijfel. Of ik wel verder wilde als jeugdauteur. Bang om definitief de knoop door te hakken stelde ik het uit. Schreef ik zelfs een boek. Maar nu weet ik het zeker. Ik neem afscheid als jeugdauteur en wil mijn lezers bedanken voor de afgelopen jaren. Toch voelt het alsof ik iets uit moet leggen. Deze beslissing is niet snel gemaakt en het komt ook niet uit de lucht vallen. Daarom een korte motivatie…

2017 TEKEN POSTER ORANJE 2 JPG

Escape Room

Lang. Heel lang was Fantasy mijn escape room. Geschreven vanuit de derde persoon. Zelfs vanuit verschillende perspectieven. Het was een mooie onbekende reis, vol avontuur, het leerde me veel, maar een reis heeft een eindbestemming nodig. Volgens mij is die voor mij bereikt.

Waarom?

Omdat het einddoel ook een aankomst is. Sommige reizigers blijven hun leven lang zoekende, ook al weten velen niet dat ze zoeken, wat ze zoeken en waarom ze zoeken. Deze reiziger heeft echter door dat je soms uit moet stappen om te snappen waar je bent. Dit klinkt misschien onsamenhangend, maar het is als volgt.

 

FOCUS

 

Fantasy was voor mij een manier om informatie te ordenen. Het vertelde me wie ik in het verhaal was. Maar op een manier dat ik altijd een buitenstaander bleef. Precies zoals ik fantasy eerder gebruikte als kind. Om trauma te verwerken, passief en buiten de ervarende om.

 

Thrillers

Nu ik over ben gestapt naar een ander genre valt het kwartje pas. Thrillers passen mij als schrijver veel beter. Om de rottige reden dat ik snap en doorleef wat ik schrijf. Ik was slachtoffer van geweld, weet hoe dat voelt en herbeleef het met de personen. Dit geeft een diepte effect die je als auteur graag wenst voor je lezer.

Niet leuk, maar zo verrekte handig.

 

ERNSTE

 

Als auteur kom je maar tot een zeker niveau, tenzij je bereidt bent om te bloeden, zoals Hemingway zo mooi formuleerde. Bloeden wil zeggen niet kiezen voor de makkelijke weg, maar de weg die je het liefst ontwijkt.

 

Een snik en een traan

Daarom richt ik me op een toekomst waarbij ik het heft in eigen hand neem, en zeg de wereld van de kinder- en jeugdboeken vaarwel.