Een lastig interview: Books Magazine

INTERVIEW Books

Deel twee van lastige interviews. Ook hier had ik alle antwoorden klaar. Zelfs een pakkende slogan had ik paraat: “Het begon niet als een sprookje”

Lees hieronder het interview of lees bij Booksmagazine:

Het begon niet als een sprookje. Als kind groeide ik op met veel huiselijk geweld. Omdat ik moeilijk in die harde realiteit kon blijven verdween ik vaak in een fantasiewereld. Het hielp om de situatie dragelijker te maken. Mijn grootouders pasten gelukkig zo af en toe op mij. Daar kreeg ik de vrijheid om mee te schilderen in het atelier van mij oma. Ze was kunstenares en leerde me schilderen. Mijn opa nam mij mee, de hond uitlaten. Lange boswandelingen, en hij wilde altijd verhalen van mij horen. Hij vroeg altijd: “en toen…” en leerde mij zo om steeds meer verhalen te verzinnen. Deze verhalen tekende ik thuis weer op. Het was een manier om al het slechts om te zetten naar iets moois. Veel later begon ik te illustreren voor andere auteurs en daarnaast kwamen mijn eerste prentenboeken op de markt. Omdat mijn leven werd beheerst door opmerkingen als: “dat kan jij niet…” wilde ik bewijs hebben of dat ook zo was. Het werd een queeste een gevecht tegen alle vooroordelen en opmerkingen, ik wilde zo graag het tegendeel bewijzen. Ik wilde laten zien: “kijk, het is wel mogelijk, jullie hebben ongelijk. Ik ben niet waardeloos, en niemand zou een ander ooit zo mogen noemen!” Al deze emotie gebruik ik nu om terug te vechten, om te buigen naar dat wat ik schrijf.

 

Heeft jouw boek ook een eigen website?
Sinds kort is er een website voor mijn te verschijnen fantasy: evianwillow.com. Doodstil, mijn thrillerdebuut heeft geen website. Om heel eerlijk te zijn schrok ik een beetje van het succes. Dit had ik niet verwacht, anders was er vast en zeker een website met een trailer. Maar wie weet…

 

Waar kunnen lezers van Booksmagazine jouw vinden op social media?
Niet alleen op Twitter, Facebook en Pinterest maar ook op Instagram, Linkedln, Hebban en Goodreads.

 

Waar kunnen lezers van Booksmagazine jouw boek bestellen?
Bij Bruna, verder ook alle anderen en sinds kort ook in de betere boekwinkel. Bruna heeft aangegeven dat ze exemplaren zochten toen ze nog niet leverbaar waren. Ondertussen wel!

 

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?
Er waren al drie Young Adult boeken verschenen. Hierin beschreef ik de werelden uit mijn jeugd. Toch was er een hoop frustratie, ik werd geprezen, maar niet gezien: Niemand zag me staan. Uit mijn jeugd leerde ik frustratie om te zetten naar iets anders: iets beters! Doodstil werd geboren, en iedereen die het boek leest snapt ook de rol van de moordenaar en waarom hij zo is geworden. Hij is een deel van mij. Zo leg ik in elk verhaal een deel van mezelf, als demonen waar ik mee vecht. De schaduwen die me blijven achtervolgen, ik blijf ze voor als ik ze beschrijf.

 

Wat is jouw favoriete boek aller tijden?
Dan blijf ik bij George Orwell’s 1984. Wat mij betreft een meesterwerk waar veel moderne boeken op gebaseerd zijn.

 

Wat zijn jouw toekomst plannen?
Niet om arrogant te doen maar ik heb nogal wat te bewijzen en in te halen. Daarom leg ik de lat zo hoog als ik kan en zal ik nooit stoppen voordat ik tevreden kan zijn met het werk. Beter worden, grenzen verleggen…

 

Een roman of een thriller?
Thriller, absoluut!

 

Hoeveel boeken heb je inmiddels geschreven?
Eenentwintig: vijftien prentenboeken, vier Young Adults, een non-fictie en een thriller.

 

Ben je trots op jezelf met wat je allemaal hebt bereikt? Of wil je nog meer?
Dat is heel dubbel. Ik ben ergens enorm trots, maar meer op de persoonlijke prestaties en niet specifiek over het werk. Vijftien jaar geleden heb ik alles opgegeven: financiële zekerheid, een goede baan als secretaresse, en ik ging een onzekere toekomst tegemoet. Het gebeurde toen mijn man kanker kreeg. Toen zag ik hoe kwetsbaar het leven is. Het was een omslagpunt. Ik dacht; als ik al iets met mijn leven wil doen dan is het nu, niet later! Het werd een hele moeilijke weg, zeker financieel, en met drie kinderen. Het is erg als je aan de grond zit, iedereen om je heen alles nieuw kan kopen. Toch wist ik dat alles een prijs heeft, ik was bereid deze prijs te betalen.

 

Wat vind je van Booksmagazine?
Informatief, erg leuk en nu ik het weet zal ik het zeker blijven lezen!

 

Hoelang ben je al auteur?
In 2003 kwam het eerste prentenboek uit.

 

Wat is je favoriete geurtje?
Koffie, geroosterd brood, maar dat willen jullie vast niet weten, toch? Voor dat andere: Dolce and Gabbana- The One

 

Ben je ook lid van een bibliotheek? of koop je liever je boeken?
Zeker, we zijn allemaal lid! Daarnaast koop ik ook het nodige. Dubbel dus…

 

Aan welke bn’er zou jij wel eens wat willen vragen over boeken?
Maxima! Of ze haar kinderen voorleest en wat hun lievelingsboek is. Zoiets als: ‘lezen jullie nu ook boeken over prinsessen? Of juist niet…’

 

Hoelang doe je erover om een goed boek te schrijven volgens jou?
Haha, een leven lang. Maar om een gewoon boek te schrijven ongeveer vier maanden, non-stop, zonder kinderen of andere vormen van sociale interactie.

 

Bij welke uitgeverij zit jij? Of doe je het in eigen beheer?
Vroeger werkte ik als freelancer: tekstschrijver en illustrator voor uitgevers. Sinds een paar jaar ben ik de gelukkige eigenaar van mijn “eigen” uitgeverij, samen met een fantastisch team. Zo werk ik veel samen met partners, en zijn er vaste redacteurs betrokken.

 

Wat zijn jouw hobby’s?
Chocolade, games, lezen en films.

 

Overige informatie:
Najaar 2015 komt mijn nieuwste fantasy uit: Evian Willow.

 

Met dank aan: www.booksmagazine.nl